Turystyka kulinarna

Jak wiadomo Warmia i Mazury słyną z jezior znajdujących się na tych terenach. Słusznie zwane są Krainą Tysiąca Jezior gdyż znajdziemy tam aż 1063 takie zbiorniki wodne (o powierzchni przynajmniej jednego ha). Nie dziwi więc, że jedną z regionalnych potraw są ryby odławiane w lokalnych zbiornikach i serwowane w tutejszych restauracjach i smażalniach na różne sposoby.

Świeża mazurska rybka

Poniżej lista najpopularniejszych ryb, które można złowić w mazurskich jeziorach:

  1. Pstrąg potokowy – osiąga maksymalnie do 80 cm. długości (ale takie okazy są bardzo rzadkie, zazwyczaj odławiane mają ok. 30 – 40 cm.), ma kształt torpedy, który ułatwia jej poruszanie się w wodzie. Młode osobniki żywią się przede wszystkim larwami owadów a dorosłe owadami i innymi rybami. Pstrągi często są kanibalami. Oprócz rejonu Mazur można je spotkać także w górskich potokach i dopływach Warty.
  2. Sielawa – osiąga maksymalnie do 45 cm. długości choć najczęściej odławiane osobniki mają około 30 cm. Sielawy żyją w ławicach, w ciągu dnia przebywają głęboko w zbiorniku wodnym, żeby im bliżej wieczora tym bliżej podejść powierzchni tafli wody. Sielawa żywi się planktonem. Ciekawostką niech będzie, że sielawa jest uważana niejako za symbol Mazur i znajduje się w herbie miasta Mikołajki.
  3. Sum – jest drugą co wielkości rybą spotkaną w Europie gdyż może osiągnąć do 2 m. długości. Ma mocno uzębioną szczękę a nad otworem gębowym znajdują się dwa długie, masywne wąsy a pod dolną szczęką cztery mniejsze. Odżywia się przede wszystkim innymi rybami choć czasem zdarza mu się zapolować na żaby, małe ssaki, drobne ptactwo czy nawet być kanibalem. Częściej niż w jeziorach można go złowić w Morzu Bałtyckim.

    Sandacz jest jedną z najsmaczniejszych ryb słodkowodnych.
  4. Sandacz – dorosłe osobniki mają do 130 cm. długości, mają także niewielką głowę w porównaniu do ciała. Żerują przede wszystkim wieczorami i w nocy, doskonale widzą w ciemnościach. Odżywają się niewielkimi rybami (ze względu na małą głowę mają niewielki otwór gębowy) a także owadami i dżdżownicami. Polując na ofiarę gonią ją poruszając się zygzakowatym torem.
  5. Miętus – osiąga długość do 120 cm. a jego ciało ma nieco walcowaty kształt. Charakterystyczną cechą wyglądu tej ryby jest pojedynczy wąs na środku brody oraz spłaszczona głowa, która nieco przypomina żabią. Miętus ma wysokiej jakości mięso gdyż żuje tylko w czystych zbiornikach wodnych.

 

Więcej o rybach przeczytasz na zuparybna.pl

Brak komentarzy

Dodaj komentarz